o nas

informacje

katalog fajek

3D

opakowania

sztuka opalania

budowa fajki

 Sztuka opalania fajki
 
Jest to dział przeznaczony głównie dla początkujących fajczarzy. Tych, którzy oczekują podpowiedzi jak dobrać dla siebie właściwą fajkę i jak przede wszystkim właściwie ją opalić, aby smakowała i służyła długie lata w dobrym zdrowiu.

Fajka

Wybierz dobrą fajkę. Jeżeli nie jesteś doświadczonym palaczem zdaj się na radę specjalisty, którym może być np. właściciel fajczarskiego sklepu.
Z bogatego asortymentu może on, w porozumieniu z Tobą, wybrać odpowiednią fajkę.
Maksyma ,,jakość popłaca" w pełni stosuje się do fajek.

Jakie cechy powinna mieć fajka?

To zależy od warunków, w jakich zamierzasz palić.
Jeśli, na przykład, masz ręce zajęte pracą i chcesz jednocześnie palić, to potrzebujesz krótkiej i raczej lekkiej fajki z zakrzywionym ustnikiem, który jest najłatwiej trzymać w zębach mając wolne ręce. Natomiast jeśli będziesz tylko ,,fotelowym pykaczem" to powinieneś mieć raczej trochę cięższą i dłuższą fajkę. A jeśli jesteś żarliwym czytelnikiem to możesz potrzebować fajki z wyjątkowo długim ustnikiem by dym nie wpadał Ci do oczu.

Należy liczyć się z tym, że im lżejsza i łatwiejsza do trzymania w ustach fajka tym mniej prawdopodobne delektowanie się pełnym aromatem tytoniu wskutek ,,gorącego" palenia.
Zachowanie równowagi między ciężarem fajki i wygodą jest kluczowym zagadnieniem. Kompromisowy wybór jest decyzją bardzo osobistą i powinien być zgodny z indywidualnymi upodobaniami.
Początkujący fajczarz powinien zdecydować się na cybuch średniej wielkości i o naturalnym, nieekstrawaganckim kształcie. Powinien też zwrócić uwagę by ścianki główki były dość grube co pozwoli na dłuższe cieszenie się fajką.

Spróbuj ,,ciągu". Powinien być bardzo łatwy.

Spójrz na otwór wylotowy. Jeżeli nie jest dostatecznie głęboki nie będzie możliwe całkowite wypalenie tytoniu.

Jeśli wejdziesz do sklepu mając w pamięci powyższe rady to wyselekcjonuj wiele fajek, a następnie weź tę z nich, która najbardziej Ci się podoba..


Opalanie nowej fajki

Drewniana fajka powinna być przez jej właściciela opalona. Oznacza to stopniowe wytworzenie na wewnętrznej powierzchni główki warstwy zwęglonego drewna, która chroni fajkę, podtrzymuje żarzenie i jednocześnie dodaje przyjemnego aromatu.
Jednakowoż radzilibyśmy palaczom - nowicjuszom opalenie swojej fajki celem wzmocnienia fabrycznego płaszcza węglowego.
Przez sześć pierwszych paleń nowa bruyerka powinna być tylko do połowy nabita. I nie wolno jej palić gwałtownie
- po pierwsze dlatego, by proces zwęglenia przebiegał stopniowo;
- po drugie - by pozwolić dziewiczej fajce stwardnieć ostatecznie w intensywnym cieple spalania.
A celem takiego postępowania jest szybkie wytworzenie ok. 2-milimetrowej grubości nagaru poprawiającego ,,smak" fajki w początkującym stadium jej użytkowania.
Fajki z cybuchem glinianym lub z pianki morskiej nie potrzebują tego wstępnego opalenia.


Dziesięć złotych zasad palenia fajki

1. Wybierz fajkę, która Ci ,,leży":
- szerokość zgryzu ustnika powinna zapewniać Ci wygodny uchwyt;
- ciężar powinien być odpowiedni dla Ciebie;
- dla początkującego palacza polecana jest główka średniej wielkości.

2. Nabijaj fajkę szczypta po szczypcie, ubijając tytoń początkowo lekko i coraz mocniej w miarę napełniania, pamiętając by tytoń zachował swą sprężystość.
Fajka nabita zbyt mocno będzie wymagała mocnego ciągnięcia.
Natomiast fajka napełniona zbyt luźno zaowocuje gwałtownym paleniem się tytoniu i gorącą główką - a w konsekwencji ,,mokrym" paleniem i podrażnionym językiem.

3. Staraj się wypalić fajkę do końca.
Skręcający się po zapaleniu (luźny) tytoń na wierzchu lekko upchaj do fajki i, jeśli trzeba, podpal jeszcze raz.
Jeżeli koniecznie było przerwanie palenia i zgaszenie fajki to tylko usuń popiół i ponownie zapal pozostały w fajce tytoń. Tytoń nie traci aromatu zbyt szybko.
Używaj długich zapałek by mieć dość czasu na równe podpalenie tytoniu.

4. Pal w ciszy i spokojnie. Gwałtowne, pospieszne pociągnięcia powodują szybkie i mocne palenie się tytoniu i sprawiają, że fajka nie smakuje tak jak powinna.
Palenie fajki powinno być zgodne z rytmem oddychania - niespiesznym i łagodnym. W tym tkwi mistyka fajki jako źródła wytchnienia i spokoju ducha.


5. Zachowuj 2-milimetrową warstwę nagaru w ,piecyku".
Płaszcz węglowy zaczyna się formować po wewnętrznej stronie główki bruyerki już od pierwszego ,,dymku" i pogrubia się prawie niedostrzegalnie z każdym kolejnym paleniem. Grubość nagaru nie powinna przekraczać 2 milimetrów gdyż w przeciwnym razie ryzykujemy pęknięciem cybucha.

6. Czyść i osuszaj fajkę (przy pomocy specjalnych zestawów).
Odkładaj fajkę ustnikiem do góry.
Dobrze jest oczyścić fajkę niezwłocznie po jej całkowitym wypaleniu i odłożyć na kilka godzin z pochłaniaczem (cleaner) zostawionym wewnątrz ustnika. W ten sposób większość wilgoci zostanie pochłonięta przez pochłaniacz. (Z drugiej strony nie należy na stałe zostawiać pochłaniacza w ustniku gdyż fajka potrzebuje przewietrzania.)

7. Używaj fajki ponownie tylko gdy jest już całkowicie sucha.
Oto dlaczego wytrawni palacze posiadają zestawy fajek używanych po kolei.

8. Nie pal gorącej fajki i nie napełniaj ponownie fajki, która jest jeszcze ciepła.
Jeśli chcesz dopalić wygaszoną fajkę to przed podpaleniem usuń wszystek popiół i delikatnie ubij pozostały tytoń. Ale nie dokładaj nowego tytoniu zanim nie odpalisz do końca pozostałego lub nie opróżnisz z niego fajki.

9. Oprócz regularnego czyszczenia kluczową sprawą jest okresowe usuwanie nadmiernego nagaru. Najlepiej w tym celu użyć skrobaka (pipe reamer) lub nożyka (smoker's knife). Włóż go do główki fajki i obracaj wolno zeskrobując zwęgloną warstwę do właściwej grubości.

10. Nawilżanie fajki nie jest, prawdę mówiąc, potrzebne, ale też nie ma ku temu przeciwwskazań. Fajka może być nawilżana miodem, syropem, rumem, whisky czy też innym środkiem dającym preferowany przez palacza posmak. Pozwólmy fajce nasiąknąć przez noc.

Jak wybierać tytoń.
 
Przede wszystkim warto pamiętać, że:
Im jaśniejszy i drobniej pokrojony tytoń tym łatwiej będzie się on palił. Z tego powodu tego rodzaju tytoń jest najbardziej odpowiedni dla nowicjuszy.
Im wilgotniejsza, cięższa i grubsza mieszanka tym wolniej i trudniej będzie się paliła - a więc wymagać będzie większego doświadczenia palacza. Pomiędzy tymi krańcowo różnymi rodzajami tytoniu jest cała gama pośrednich i najlepiej będzie dla początkującego palacza jeśli wybierze któryś z łagodniejszych gatunków zanim zacznie eksperymentować z bardziej wyrafinowanymi i egzotycznymi.
Doradzalibyśmy rozpoczęcie od średnio mocnego i średnio pokrojonego tytoniu.

Poniżej przedstawiamy zestawienie głównych rodzajów tytoniu.

 
Mieszanki

Jak sama nazwa wskazuje są to zmieszane według przepisu fabrykanta różnorodne jasne i ciemne gatunki tytoniu. Wyróżniamy następujące typy mieszanek:

1. Nieprasowane i cięte

Te równo i spokojnie palące się, drobno siekane i długowłókniste tytonie najlepiej palą się w fajkach większych.

2. Prasowane i cięte, nazywane Cavendish Mixtures

Mieszanki typu Cavendish są popularne na całym świecie. Palą sie powoli i są łagodne w smaku. Najlepiej używać do nich małych fajek.

Wszystkie mieszanki Cavendish są już pokruszone - w przeciwieństwie do mieszanek Flake Cut, które palacz musi rozkruszyć własnoręcznie.

Cavendish Mixtures

Podwójnie fermentowana (dojrzewana), cięta po prasowaniu. Łagodna, o różnych aromatach. Cięta grubo; spokojnie paląca się.

Black Cavendish

Tak nazywa się mieszanki z przewagą ciemnych, sfermentowanych tytoni.

Flake Cut

Tytoń, który jest pod bardzo dużym naciskiem formowany w plastry i cięty na płatki, trzeba go rozkruszyć przed nabiciem fajki.

Ready Ribbed

Mieszanka podobna do Flake Cut ale rozkruszona w procesie wytwórczym.

Granulated

Również podobna do Flake Cut ale, wskutek krzyżowego cięcia (wzdłuż i w poprzek), mająca postać kostek sprasowanych kawałków liści tytoniowych.

Crimp Cut

Odmiana lekko sprasowanych i drobno pociętych tytoni, pozwijanych w wyniku suszenia i ogrzewania.

Curly Cut

Na przemian - ciemne i jasne liście tytoniu, zrolowane jak sznurek, zwykle zawinięte w bardzo jasny liść. Palacz odcina mały kawałek ze sznurka i umieszcza w fajce bez rozkruszenia lub pokruszony.

Navy Cut

Sprasowany tytoń, pocięty na cienkie paski, które trzeba rozdrobnić przed użyciem.
 
Bibliografia: Royal Theodorus Niemeyer B.V. Holland - ,,Blenders of fine Pipe Tobaccos"

HENRYK WOROBIEC - PRACOWNIA FAJEK, ul. Opalińskiego 10, 37-700 PRZEMYŚL - POLAND, tel.+48 16 670 16 59  kom.502037437