|
Sztuka opalania
fajki
Jest
to dział przeznaczony głównie dla początkujących fajczarzy. Tych,
którzy oczekują podpowiedzi jak dobrać dla siebie właściwą fajkę i
jak przede wszystkim właściwie ją opalić, aby smakowała i służyła
długie lata w dobrym zdrowiu.
Fajka
Wybierz dobrą fajkę. Jeżeli nie jesteś doświadczonym palaczem zdaj
się na radę specjalisty, którym może być np. właściciel
fajczarskiego sklepu.
Z bogatego asortymentu może on, w porozumieniu z Tobą, wybrać
odpowiednią fajkę.
Maksyma ,,jakość popłaca" w pełni stosuje się do fajek.
Jakie cechy powinna mieć fajka?
To zależy od warunków, w jakich zamierzasz palić.
Jeśli, na przykład, masz ręce zajęte pracą i chcesz jednocześnie
palić, to potrzebujesz krótkiej i raczej lekkiej fajki z
zakrzywionym ustnikiem, który jest najłatwiej trzymać w zębach mając
wolne ręce. Natomiast jeśli będziesz tylko ,,fotelowym pykaczem" to
powinieneś mieć raczej trochę cięższą i dłuższą fajkę. A jeśli
jesteś żarliwym czytelnikiem to możesz potrzebować fajki z wyjątkowo
długim ustnikiem by dym nie wpadał Ci do oczu.
Należy liczyć się z tym, że im lżejsza i łatwiejsza do trzymania w
ustach fajka tym mniej prawdopodobne delektowanie się pełnym
aromatem tytoniu wskutek ,,gorącego" palenia.
Zachowanie równowagi między ciężarem fajki i wygodą jest kluczowym
zagadnieniem. Kompromisowy wybór jest decyzją bardzo osobistą i
powinien być zgodny z indywidualnymi upodobaniami.
Początkujący fajczarz powinien zdecydować się na cybuch średniej
wielkości i o naturalnym, nieekstrawaganckim kształcie. Powinien też
zwrócić uwagę by ścianki główki były dość grube co pozwoli na
dłuższe cieszenie się fajką.
Spróbuj ,,ciągu". Powinien być bardzo łatwy.
Spójrz na otwór wylotowy. Jeżeli nie jest dostatecznie głęboki nie
będzie możliwe całkowite wypalenie tytoniu.
Jeśli wejdziesz do sklepu mając w pamięci powyższe rady to
wyselekcjonuj wiele fajek, a następnie weź tę z nich, która
najbardziej Ci się podoba..
Opalanie nowej fajki
Drewniana fajka powinna być przez jej właściciela opalona. Oznacza
to stopniowe wytworzenie na wewnętrznej powierzchni główki warstwy
zwęglonego drewna, która chroni fajkę, podtrzymuje żarzenie i
jednocześnie dodaje przyjemnego aromatu.
Jednakowoż radzilibyśmy palaczom - nowicjuszom opalenie swojej fajki
celem wzmocnienia fabrycznego płaszcza węglowego.
Przez sześć pierwszych paleń nowa bruyerka powinna być tylko do
połowy nabita. I nie wolno jej palić gwałtownie
- po pierwsze dlatego, by proces zwęglenia przebiegał stopniowo;
- po drugie - by pozwolić dziewiczej fajce stwardnieć ostatecznie w
intensywnym cieple spalania.
A celem takiego postępowania jest szybkie wytworzenie ok.
2-milimetrowej grubości nagaru poprawiającego ,,smak" fajki w
początkującym stadium jej użytkowania.
Fajki z cybuchem glinianym lub z pianki morskiej nie potrzebują tego
wstępnego opalenia.
Dziesięć złotych zasad palenia fajki
1. Wybierz fajkę, która Ci ,,leży":
- szerokość zgryzu ustnika powinna zapewniać Ci wygodny uchwyt;
- ciężar powinien być odpowiedni dla Ciebie;
- dla początkującego palacza polecana jest główka średniej
wielkości.
2. Nabijaj fajkę szczypta po szczypcie, ubijając tytoń początkowo
lekko i coraz mocniej w miarę napełniania, pamiętając by tytoń
zachował swą sprężystość.
Fajka nabita zbyt mocno będzie wymagała mocnego ciągnięcia.
Natomiast fajka napełniona zbyt luźno zaowocuje gwałtownym paleniem
się tytoniu i gorącą główką - a w konsekwencji ,,mokrym" paleniem i
podrażnionym językiem.
3. Staraj się wypalić fajkę do końca.
Skręcający się po zapaleniu (luźny) tytoń na wierzchu lekko upchaj
do fajki i, jeśli trzeba, podpal jeszcze raz.
Jeżeli koniecznie było przerwanie palenia i zgaszenie fajki to tylko
usuń popiół i ponownie zapal pozostały w fajce tytoń. Tytoń nie
traci aromatu zbyt szybko.
Używaj długich zapałek by mieć dość czasu na równe podpalenie
tytoniu.
4. Pal w ciszy i spokojnie. Gwałtowne, pospieszne pociągnięcia
powodują szybkie i mocne palenie się tytoniu i sprawiają, że fajka
nie smakuje tak jak powinna.
Palenie fajki powinno być zgodne z rytmem oddychania - niespiesznym
i łagodnym. W tym tkwi mistyka fajki jako źródła wytchnienia i
spokoju ducha.
5. Zachowuj 2-milimetrową warstwę nagaru w ,piecyku".
Płaszcz węglowy zaczyna się formować po wewnętrznej stronie główki
bruyerki już od pierwszego ,,dymku" i pogrubia się prawie
niedostrzegalnie z każdym kolejnym paleniem. Grubość nagaru nie
powinna przekraczać 2 milimetrów gdyż w przeciwnym razie ryzykujemy
pęknięciem cybucha.
6. Czyść i osuszaj fajkę (przy pomocy specjalnych zestawów).
Odkładaj fajkę ustnikiem do góry.
Dobrze jest oczyścić fajkę niezwłocznie po jej całkowitym wypaleniu
i odłożyć na kilka godzin z pochłaniaczem (cleaner) zostawionym
wewnątrz ustnika. W ten sposób większość wilgoci zostanie
pochłonięta przez pochłaniacz. (Z drugiej strony nie należy na stałe
zostawiać pochłaniacza w ustniku gdyż fajka potrzebuje
przewietrzania.)
7. Używaj fajki ponownie tylko gdy jest już całkowicie sucha.
Oto dlaczego wytrawni palacze posiadają zestawy fajek używanych po
kolei.
8. Nie pal gorącej fajki i nie napełniaj ponownie fajki, która jest
jeszcze ciepła.
Jeśli chcesz dopalić wygaszoną fajkę to przed podpaleniem usuń
wszystek popiół i delikatnie ubij pozostały tytoń. Ale nie dokładaj
nowego tytoniu zanim nie odpalisz do końca pozostałego lub nie
opróżnisz z niego fajki.
9. Oprócz regularnego czyszczenia kluczową sprawą jest okresowe
usuwanie nadmiernego nagaru. Najlepiej w tym celu użyć skrobaka (pipe
reamer) lub nożyka (smoker's knife). Włóż go do główki fajki i
obracaj wolno zeskrobując zwęgloną warstwę do właściwej grubości.
10. Nawilżanie fajki nie jest, prawdę mówiąc, potrzebne, ale też nie
ma ku temu przeciwwskazań. Fajka może być nawilżana miodem, syropem,
rumem, whisky czy też innym środkiem dającym preferowany przez
palacza posmak. Pozwólmy fajce nasiąknąć przez noc.
Jak wybierać tytoń.
Przede
wszystkim warto pamiętać, że:
Im jaśniejszy i drobniej pokrojony tytoń tym łatwiej będzie się on
palił. Z tego powodu tego rodzaju tytoń jest najbardziej odpowiedni
dla nowicjuszy.
Im wilgotniejsza, cięższa i grubsza mieszanka tym wolniej i trudniej
będzie się paliła - a więc wymagać będzie większego doświadczenia
palacza. Pomiędzy tymi krańcowo różnymi rodzajami tytoniu jest cała
gama pośrednich i najlepiej będzie dla początkującego palacza jeśli
wybierze któryś z łagodniejszych gatunków zanim zacznie
eksperymentować z bardziej wyrafinowanymi i egzotycznymi.
Doradzalibyśmy rozpoczęcie od średnio mocnego i średnio pokrojonego
tytoniu.
Poniżej przedstawiamy zestawienie głównych rodzajów tytoniu.
Mieszanki
Jak sama nazwa wskazuje są to zmieszane według przepisu fabrykanta
różnorodne jasne i ciemne gatunki tytoniu. Wyróżniamy następujące
typy mieszanek:
1. Nieprasowane i cięte
Te równo i spokojnie palące się, drobno siekane i długowłókniste
tytonie najlepiej palą się w fajkach większych.
2. Prasowane i cięte, nazywane Cavendish Mixtures
Mieszanki typu Cavendish są popularne na całym świecie. Palą sie
powoli i są łagodne w smaku. Najlepiej używać do nich małych fajek.
Wszystkie mieszanki Cavendish są już pokruszone - w przeciwieństwie
do mieszanek Flake Cut, które palacz musi rozkruszyć własnoręcznie.
Cavendish Mixtures
Podwójnie fermentowana (dojrzewana), cięta po prasowaniu. Łagodna, o
różnych aromatach. Cięta grubo; spokojnie paląca się.
Black Cavendish
Tak nazywa się mieszanki z przewagą ciemnych, sfermentowanych
tytoni.
Flake Cut
Tytoń, który jest pod bardzo dużym naciskiem formowany w plastry i
cięty na płatki, trzeba go rozkruszyć przed nabiciem fajki.
Ready Ribbed
Mieszanka podobna do Flake Cut ale rozkruszona w procesie
wytwórczym.
Granulated
Również podobna do Flake Cut ale, wskutek krzyżowego cięcia (wzdłuż
i w poprzek), mająca postać kostek sprasowanych kawałków liści
tytoniowych.
Crimp Cut
Odmiana lekko sprasowanych i drobno pociętych tytoni, pozwijanych w
wyniku suszenia i ogrzewania.
Curly Cut
Na przemian - ciemne i jasne liście tytoniu, zrolowane jak sznurek,
zwykle zawinięte w bardzo jasny liść. Palacz odcina mały kawałek ze
sznurka i umieszcza w fajce bez rozkruszenia lub pokruszony.
Navy Cut
Sprasowany tytoń, pocięty na cienkie paski, które trzeba rozdrobnić
przed użyciem.
Bibliografia: Royal Theodorus Niemeyer
B.V. Holland - ,,Blenders of fine Pipe Tobaccos"
|
|